Wysłany: Sob Lut 27, 2010 12:34 pm Stukanie w silniku 1,8 vw passat b3
Mam problem. Silnik pracuje normalnie, odpala ale niemiłosiernie stuka. Nie jest to panewka bo smarowanie jest ok, dekiel zaworowy zdjąłem ale tam nic nie widać. Co to może być? Rozrząd przeskoczył? Sworzeń tłokowy się urwał? Zawór któryś się zawiesił? Opcji jest mnóstwo a nie chce rozebrać i dowiedzieć się że to nie to.
To, że smarowanie jest nie oznacza od razu, że z panewką jest wszystko ok. Wystarczy chwilowy brak filmu olejowego i panewka poleci.
Sprawdziłem rozrząd był przestawiony. Po ustawieniu rozrządu właściwie i odpaleniu problem nadal jest taki sam:/ Silnik został osłuchany tak na ucho przez parę osób i panewkę oraz swożeń na tłoku wykluczyli. Diagnoza to hydraulika zaworów. Intryguje mnie jednak bo silnik jest zalany sporo ponad stan olejem. Głupota, niewiedza poprzedniego właściciela czy próbował wysokim stanem oleju coś ukryć?
Nadmiar oleju mógł spowodować wywalenie uszczelniaczy zaworowych.
Tylko czy to byłby powód stukania w silniku? Jeśli poszłyby uszczelniacze to przepalałby olej nie? Tymczasem nawet dymka niebieskiego nie puści:/ Obecnie waham się czy szukać drugiego silnika (a w jakim stanie się uda kupić to loteria) czy próbować walczyć z tą głowicą (koszt dużo mniejszy ale pracochłonny)
Dół silnika dzisiaj zdjęty. Na pierwszym garze brak jakiegokolwiek śladu panewki a różnica w średnicy wału wynosi 4mm w porównaniu do pozostałych. Potrzebny mi wał do silnika 1,8:/
"200sx to takie auto że jak tylko na niego spojrzysz, nawet jak nie znasz się na samochodach, od razu wiesz że coś w nim jest nie tak, że jest inne niż reszta "sportowych" samochodów na drodze."